vrijdag 14 juli 2017

Aanrader van Lien: Een verhaal van Robbedoes en Kwabbernoot door ...

Naast de Robbedoezen door Franquin hebben we ook een serie one-shots in de bib, geschreven en getekend door een reeks bekende stripauteurs. Deze auteurs, scenaristen, tekenaars, designers… geven ons een eigen creatieve interpretatie van een Robbedoes-verhaal. Tot nu toe telt de serie 10 strips.

Mijn favoriet is het eerste verhaal, “Versteende reuzen”, dat zich in een hedendaagse setting afspeelt. Robbedoes gaat met een team archeologen op zoek naar een verdronken beschaving op de zeebodem. Kwabbernoot sluit zich intussen aan bij de concurrentie in de hoop een mooie reportage te kunnen maken. Het avontuur loopt uit in een confrontatie tussen geldzucht, cultureel erfgoed en oeroude krachten.

Qua tekenstijl doet de strip denken aan Japanse mangastrips en aan Jamie Hewlett, de tekenaar van Tank Girl en Gorillaz. Robbedoes reageert niet zoals we van hem gewoon zijn; de expressieve tekenstijl toont veel meer emoties dan de stijl van Franquin: angst, verveling, ongeduld, boosheid.

Ook de andere strips werpen een ander licht op Robbedoes. Ze zetten hem in moeilijke ethische situaties, laten hem verliefd worden, brengen zijn kleine kantjes boven. De roem stijgt naar zijn hoofd, hij maakt ruzie met Kwabbernoot, hij ontwikkelt zelfs een drankprobleem. Kwabbernoot blijft de onhandige, opvliegende, extravagante sidekick die voor de humor zorgt. En alles loopt goed af. Zeker eens het lezen waard!

Dit zijn de tien strips die tot nu toe zijn verschenen:
  1. Versteende reuzen, door Yoann en Vehlmann
  2. Het moeras van de tijd, door Frank le Gall
  3. Het graf van de Rommelgems, door Fabrice Tarrin en Yann
  4. Het Dagboek van een Fantast, door Emile Bravo
  5. Piccolo in veldgroen, door Olivier Schwartz en Yann
  6. Paniek op de Atlantische Oceaan, door Fabrice Parme en Lewis Trondheim
  7. Robbedoes en de luipaardvrouw (deel 1/2), door Schwartz en Yann
  8. Pas op, Robbedoes!, door Toldac, Mayko en Téhem
  9. Kwabbernoot gaat trouwen, door Benoît Feroumont
  10. Het licht van Borneo, door Frank Pé en Zidrou
Via de volgende link vind je meer informatie over deze stipreeks op de catalogus van onze bib: 'Een verhaal van Robbedoes en Kwabbernoot door ...'.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen