vrijdag 22 januari 2016

Aanrader van Miet: De buitenkant van meneer Jules, roman van Diane Broeckhoven

Een klein boekje, een fijn boekje
Plaats van gebeuren: het appartement van de bejaarde Alice
Tijdsverloop: één dag
Personages: weinige!

Alice staat op en merkt dat haar echtgenoot na het bereiden van het ontbijt overleden is. Ze is niet klaar om hem onmiddellijk “af te geven” en stelt het verwittigen van hun zoon en/of de begrafenisondernemer uit.
Gedurende de dag neemt ze afscheid terwijl ze herinneringen ophaalt aan hun huwelijk en ongezegde geheimen uiteindelijk verwoord worden. Een autistische jongen, David, die met meneer Jules schaakte, speelt mee in het complot en steunt Alice bij het verzwijgen van de dood van meneer Jules. Zeer ontroerend ook hoe hij constateert dat het de buitenkant van meneer Jules is die in de zetel zit en dat meneer Jules weg is. Meneer Jules was erg gehecht aan zijn rituelen. Deze worden op het einde van het boekje overgenomen door David. Diane Broeckhoven schreef met dit boekje een pakkend verhaal over afscheid nemen en de complexiteit van een langdurende relatie. Ik houd erg van haar stijl en taalgebruik en ben vast van plan het vervolg ook te lezen, “Reiskoorts”, waarin Alice verdergaat na de dood van meneer Jules.


Via de volgende link vind je meer informatie over deze roman op de catalogus van onze bib: 'De buitenkant van meneer Jules'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten