De meeste verhalen over de Tweede Wereldoorlog gaan over de vreselijke jodenvervolgingen, stuk voor stuk prachtige verhalen die verplicht in ons collectief geheugen gegrift moeten blijven. Maar er zijn ook andere gebeurtenissen uit die periode waar we veel minder over weten. De aanval op Pearl Harbour kennen we vanuit de gelijknamige film, maar we staan veel minder stil bij de gevolgen van die gebeurtenis.
Dit boek vertelt het verhaal van Japanse vrouwen die tijdens die periode in Amerika woonden. Eerst lezen we hoe ze in Amerika aan wal komen nadat ze vanuit Japan zijn uitgehuwelijkt. Ze ondergaan een totale cultuurshock en moeten de harde realiteit leren aanvaarden. Geen droomman, geen droomjob, geen droomhuis, ... maar een hard leven als eeuwige vreemdeling. En net als ze zich stilaan thuis beginnen voelen, is er de aanval op Pearl Harbour. Hun moederland heeft hun thuisland aangevallen.
Niet alleen de inhoud van het boek, maar ook de stijl was voor mij zeer vernieuwend. Het is volledig geschreven vanuit de wij-vorm, waardoor je je in de verschillende vrouwen kan verplaatsen, hoe verschillend hun leven ook is. Het resultaat is vrij poëtisch, hoewel het nog steeds even vlot leest als een roman.
Via de volgende link vind je meer informatie over dit boek op de catalogus van onze bib: 'Waarvan wij droomden'.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten