zaterdag 12 augustus 2017

Aanrader van Sanne: De overgave, roman van Arthur Japin

1836, Texas, het Wilde Westen

De Amerikaanse pioniersfamilie Parker bouwt een nederzetting in indianengebied. Op een dag worden ze gruwelijk aangevallen door de Comanchee indianen, de oorspronkelijke bewoners. Ze scalperen de mannen, verkrachten en vermoorden de vrouwen en ontvoeren een aantal kinderen. Slechts een aantal familieleden van de Parkers weten te ontsnappen, waaronder de grootmoeder Granny Parker. Zij vertelt jaren later de verschrikkingen die haar verscheurde familie heeft moeten doorstaan. Getraumatiseerd door de gruwel, uitgespuwd door andere Amerikanen (omdat ze verkracht zijn door de indianen worden ze gezien als besmet!), radeloos op zoek naar hun ontvoerde familieleden, vervuld van haat en wraak, ...

Granny Parker maakt er haar levenstaak van om haar favoriete kleinkind Cynthia Ann Parker terug op te sporen. De afloop van deze zoektocht is hartverscheurend.

Deze roman is gebaseerd op waargebeurde feiten. De vrouw op de voorkant van het boek is Cynthia Ann Parker. Nadat ik het boek had gelezen, heb ik via google nog allerlei zaken gelezen van de familie Parker en hun bijzondere geschiedenis. Dankzij dit verhaal krijg je een goed historisch beeld van de verdrijving van de indianen naar de reservaten vanuit zowel het oogpunt van de indianen als de Amerikaanse pioniers.

Via de volgende link vind je meer informatie over deze roman op de catalogus van onze bib: 'de overgave'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten