vrijdag 3 augustus 2018

Aanrader van Lien: The best of Allo Allo, serie van David Croft


Caféhouder René en zijn vrouw Edith proberen tijdens de Tweede Wereldoorlog de Duitse bezetters te vriend te houden door hen bepaalde “diensten” aan te bieden in ruil voor paraffine, suiker en boter. Die diensten bestaan onder andere uit het doorspelen van info over de vindplaats van een beroemd schilderij: “The Fallen Madonna with the Big Boobies” door Van Klomp. Hitler stuurt Herr Flick van de Gestapo, een bijzonder trotse man in vrouwenondergoed, om het schilderij op te halen. Maar kolonel Von Strohm en kapitein Hans Geering besluiten om het schilderij zelf te houden als pensioen voor na de oorlog. Ze dwingen René om het in zijn café te verstoppen. Tegelijkertijd doet het Franse Verzet beroep op René om twee Britse piloten te verbergen en terug naar de UK te smokkelen. Dat is niet makkelijk met een café vol Duitsers.


Het eerste seizoen werd uitgezonden in 1982, maar de serie blijft na al die jaren even grappig. Het schilderij van de Fallen Madonna wordt op de vreemdste plekken verstopt, meermaals vervalst en vervolgens verwisseld met de vervalsingen (en de vervalsingen nog eens met de vervalsingen). Het Verzet probeert met bizarre en vergezochte pogingen de Britse piloten terug naar Engeland te smokkelen. René zet zijn eigen dood in scène en leeft daarna verder als zijn tweelingbroer die toevallig ook René heet. Na René’s “dood” erft Edith alles van hem zodat hij weer met haar moet trouwen om opnieuw eigenaar te kunnen worden van zijn eigen café. Alleen steken René’s vele liefdesaffaires daar steeds een stokje voor.

Iedereen kent waarschijnlijk nog steeds de vele beroemde oneliners: “it is I, Leclerc”, “you stupid woman!” en “listen very carefully, I shall say this only once”.

Zeker nog eens het kijken waard! Good moaning!

Via de volgende link vind je meer info over deze serie op de catalogus van onze bib: 'The best of Allo Allo'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten