donderdag 20 december 2018

Aanrader van Mara: Doorsnee, een graphic novel van Phaedra Derhore


Phaedra Derhore maakt met deze autobiografische, introspectieve en gevoelige graphic novel een sterk debuut in de wereld van de comics.


Na jarenlang te hebben geworsteld met haar gewicht is voor Phaedra de maat vol en ze beslist een maagoperatie te ondergaan. De ingreep brengt niet enkel een fysieke metamorfose teweeg, maar zorgt ook voor een emotionele en mentale rollercoaster.  De lezer kan haar onzekerheden, haar successen, maar ook af en toe haar falen van dichtbij volgen. De impact van vooroordelen en kwetsende opmerkingen, al dan niet goedbedoeld, wordt verbeeld. ‘Jij draagt je gewicht nog mooi’ of ‘je ziet nog dat jij jezelf verzorgt, bij sommige dikke mensen is dat anders.’ Het zijn een aantal voorbeelden van goedbedoelde uitspraken met een vernietigende impact. Toch is het geen gal spuwende en rancuneuze graphic novel geworden, integendeel, het is een fragiel boek. 

Het is niet enkel een aanrader voor stripfanaten of mensen met overgewicht, maar zoals de schrijfster het zelf verwoordt: ‘voor iedereen die geaccepteerd wil worden’. Want de titel verwijst niet enkel naar de operatie, maar ook naar het aanvaard willen worden, normaal zijn, kortom… doorsnee zijn.


Via de volgende link vind je meer informatie over dit boek op de catalogus van onze bib: 'Doorsnee'.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten