vrijdag 15 februari 2019

Aanrader van Tine: Herfstdaden, een thriller van Anders De La Motte

Anders De La Motte is met deze nieuwe serie niet aan zijn proefstuk toe.  Eerder schreef hij al de trilogie "Game", waarvan het eerste deel bekroond werd tot Beste Zweedse Thrillerdebuut.


Deze trilogie speelt zich af in het zuiden van Zweden, op het platteland van Skåne.  Rechercheur Anna Vesper wordt in het fictieve dorpje Nedanås aangesteld als nieuwe hoofdinspecteur.  Ze heeft haar overplaatsing vanuit Stockholm aangevraagd omdat er een intern onderzoek tegen haar wordt ingesteld.  Ze komt in een dorp terecht dat een tragische gebeurtenis van 27 jaar geleden nog niet te boven is gekomen.  Bijna alle medespelers van deze tragedie wonen er nog steeds en gaan nog altijd gebukt onder de gevolgen ervan.  Een lied tijdens een feestelijke happening wordt de trigger die er voor zorgt dat de gemoederen terug verhit geraken en hierdoor wordt Anna gedwongen om de zaak nogmaals te bekijken, ondanks tegenwerking en sabotage.

Tegelijkertijd heeft Anna Vesper te kampen met problemen op persoonlijk vlak.  Haar dochter vertoont onvoorspelbaar gedrag waarvan de oorsprong in Stockholm te vinden is.  Zelf wordt Anna gekweld door de innerlijke stem van haar ex-echtgenoot die in dubieuze omstandigheden gestorven is.  Ze zal zich dus op verschillende niveaus schrap moeten zetten om deze problemen op te lossen.

Het boek speelt zich afwisselend af tussen de zomer van 1990 (de tragische gebeurtenis) en de herfst van 2017. Halverwege het boek denk je door de flashbacks de gebeurtenissen te kunnen reconstrueren, maar de auteur weet de spanning er toch in te houden en pas op het einde kom je de ware (verrassende) toedracht te weten.  "Herfstdaden" focust niet alleen op de tragedie, maar heeft ook aandacht voor de innerlijke demonen van Anna Vesper.

Het boek kan los gelezen worden van deel 1 van de trilogie, "Het einde van de zomer".  "Herfstdaden" staat op de shortlist voor de Prijs van Beste Zweedse Thriller van het jaar.

Via de volgende link vind je meer informatie over dit boek op de catalogus van onze bib: 'Herfstdaden'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten