vrijdag 24 februari 2017

Aanrader van Annette : De greppel, boek van Herman Koch

De nieuwe roman van Herman Koch, bekend van o.a. 'Het diner', is alweer een pareltje in zijn genre.

Wanneer Robert Walter, burgemeester van Amsterdam, op een nieuwjaarsreceptie merkt hoe zijn vrouw Sylvia een gezellige babbel heeft met wethouder van Hoogstraten, wordt er een mistgordijn opgetrokken in zijn hoofd. Vanaf dat moment verdenkt hij zijn vrouw van vreemdgaan en wordt iedere conversatie, iedere gedachte beneveld door paranoïde hersenspinsels waarin overspel centraal staat.
Behalve het al dan niet vermeende overspel komt de vader van Robert doodleuk meedelen dat hij en zijn vrouw besloten hebben uit het leven te stappen. Tegelijkertijd blijkt jeugdvriend Bernhard terminaal ziek te zijn. En als klap op de vuurpijl beweert een journaliste dat Robert als jongeman betrokken is geweest bij een vechtpartij tijdens een Vietnam-betoging waarbij een agent gewond raakte.
In korte tijd wankelt de stabiliteit van het hoofdpersonage en raakt hij steeds verder verstrikt in zijn eigen angsten. Of ziet Robert Walter de dingen juist voor het eerst echt helder?

Koch vertelt het verhaal op een manier dat je steeds wil blijven doorlezen. Hij gebruikt zijn gekende stijl om de lezer in spanning te houden. Er gebeuren veel dingen en je probeert zelf na te gaan of zijn insinuaties en vermoedens kloppen. Door het open einde kan je het verhaal zelf invullen.


Via de volgende link vind je meer informatie over deze roman op de catalogus van onze bib :'De greppel' . We hebben dit boek ook in het handige dwarsligger-formaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten