De titel verwijst onder andere naar een van de personages uit het boek, Marie-Laure, een jong blind meisje. Samen met haar vader leeft ze in Parijs. Hij is slotenmaker in het natuurkundig museum daar en in zijn vrije tijd maakt hij ingenieuze maquettes van hun woonomgeving om Marie-Laure te helpen om haar weg zelfstandig te vinden. In het begin van de tweede wereldoorlog vluchten ze om te gaan wonen in Saint-Malo bij oudoom Etienne, een zonderling, en zijn huishoudster mevrouw Manec. Ook nu bouwt vader een maquette voor Marie-Laure maar voor ze stad hebben verkend, moet hij terug naar Parijs. Onderweg wordt hij echter aangehouden en op enkele brieven na, zal het meisje nooit meer iets van hem horen.
Het verhaal van Marie-Laure wordt afgewisseld met dat van Werner, een Duitse jongen, die met zijn zusje opgroeit in een weeshuis. Hij is zo verstandig dat hij wordt uitverkoren voor een speciale technische opleiding. Gedurende de tweede wereldoorlog stelt hij zijn kennis ten dienste van het Duitse ideaal. Beide levens raken in dit tijdsgewricht op verrassende wijze verstrengeld in Saint-Malo en hun ontmoeting zal nog doorwerken in hun latere leven.
Dit is een boek dat zeer vlot leest door de zeer korte hoofdstukken en de duidelijke indeling van de periodes. De kernpersonages zijn levensecht en komen sympathiek over en het verhaal is nergens voorspelbaar. Een aanrader!
Via de volgende link vind je meer info over dit boek op de catalogus van onze bib: 'Als je het licht niet kunt zien'.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten