vrijdag 13 juli 2018

Aanrader van Annette: De achtertuin van het Achterhuis, een waargebeurd verhaal van Gerard (junior) Kremer

Het boek vertelt het waargebeurde verhaal van de vader van de auteur Gerard senior Kremer. Hij was van 1942 tot 1969 conciërge van een kantoorgebouw aan de achterzijde van de Prinsengracht op de Amsterdamse Westermarkt nummer 2. Kremer was dus een buurman van het Achterhuis. Door omstandigheden en omdat hij zijn ogen niet wilde sluiten voor wat er gebeurde, belandde hij langzamerhand in het verzet. Gerard speelde met vuur. In eerste instantie kon hij door zijn unieke positie illegaal voedsel verstrekken aan de omgeving van het Achterhuis. Dit leverde hem binnen het verzet de bijnaam 'De kruidenier van de Westermarkt' op. En zelfs nadat de nazi’s een deel van het pand opeisten, hield hij in datzelfde gebouw ook nog Joodse onderduikers schuil.


Het boek werpt ook een geheel nieuw licht op het verraad van de familie Frank die ondergedoken zaten in het Achterhuis. Gerard junior vertelt over zijn vader die in de nazikantoren gesprekken afgeluisterd heeft waarbij Ans van Dijk verschillende Joodse onderduikers zou hebben verraden, waaronder dus ook Anne Frank en familie. De Joodse van Dijk werd na de Tweede Wereldoorlog geëxecuteerd voor collaboratie met de nazi’s, nadat ze bekend had dat ze uit zelfbehoud vele Joden had laten oppakken.


Via de volgende link vind je meer informatie over dit boek op de catalogus van onze bib: 'De achtertuin van het Achterhuis'.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten