vrijdag 11 maart 2016

Aanrader van Lien: vechtclub, boek van Chuck Palahniuck/Fight Club, film van David Fincher

Fight Club is één van mijn favoriete films. Het is een film met verschillende lagen die je op verschillende manieren kan bekijken en dat maakt hem net zo bijzonder. Het einde van de film is fenomenaal; de muziek van de Pixies geeft het dat kleine beetje extra. Het boek is minstens even goed, maar heeft een ander einde, dat ook op verschillende manieren te interpreteren is. Het boek is vlot geschreven en blijft ook spannend als je de film al gezien hebt.

Een naamloze man die lijdt aan slapeloosheid (in de film gespeeld door Edward Norton), kruist het pad van Tyler Durden, een charismatische anarchist. Samen richten ze een vechtclub op, om hun nutteloze generatie een doel in het leven te geven. Beiden hebben ze vreemde gevoelens voor Marla, een vrouw die kleren uit de droogkuis steelt om ze te verkopen in tweedehandswinkels en naar zelfhulpgroepen gaat voor de gratis koffie. Ze maken zeep van het vet uit 'liposuctieziekenhuizen' en verkopen zo het vet van de rijke dames aan henzelf terug.

Terwijl Edward Norton's veilige wereldje langzaamaan instort beginnen Tyler's ideeën steeds extremer te worden. Tot Norton ineens beseft dat hij niet langer aan het hoofd staat van een vechtclub, maar van een terroristengroepering. Maar wie is Tyler Durden? En wie is hijzelf?

Een intrigerend verhaal dat zich afzet tegen het kapitalisme en op een destructieve manier alle waarden overboord gooit die er mee gepaard gaan: een huis, een carrière, de perfecte ikea-tafel, een eigen identiteit. Het maakt niet uit waar je woont. Je bent niet je sofa. Het maakt niet uit hoe je er uit ziet. Je bent niet je gezicht. Het maakt niet uit wie je bent. Je bent niet jezelf.



Via de volgende link vind je meer informatie op de catalogus van onze bib: 'de vechtclub' en 'fight club'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten