vrijdag 5 augustus 2016

Aanrader van Lien: Wat een kat! prentenboek van Gilles Bachelet

Een vriend van mij heeft mij laatst een dik boek over katten gegeven… maar ik ben er nog niet achter van welk ras de mijne is.

De auteur van dit prentenboek heeft een heel bijzondere kat. Het dier doet alles dat een kat doet: eten, slapen, spelen, het huis afbreken, zich verstoppen, op de kattenbak gaan, zich wassen. Maar is het wel een kat? Opmerkzame lezertjes zullen al snel door hebben dat het geliefde huisdier verdacht veel weg heeft van …een olifant. Alleen de auteur schijnt dat niet door te hebben. 

Het is een heel leuk boek voor klein en groot. Kinderen zullen genieten van de absurditeit en de domheid van de “kat”. Zo komt het dier helemaal niet op zijn pootjes terecht wanneer het van de eerste verdieping valt en daarbij de halve slaapkamer afbreekt. Ook de pagina met allemaal olifanten in een kattenvachtje is heel grappig. Elke pagina heeft een eenvoudig tekstje met een expressieve tekening met veel details.


Volwassenen zullen dan weer genieten van de subtiele knipogen, zoals de portretten die de auteur van zijn kat maakt, in de stijl van Van Gogh, Picasso, Botticelli… Of van de afbeelding van het olifantenskelet en de brief op de volgende pagina, naar de directeur van Naturalis in Leiden: “volgens u hebben olifanten geen slurfbeenderen, maar... er is in dit boek nergens sprake van een olifant. Het gaat hier om een kat”. 

Plezier voor groot en klein verzekerd!

Via de volgende link vind je meer informatie over dit prentenboek op de catalogus van onze bib: 'Wat een kat!'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten