vrijdag 2 december 2016

Aanrader van Miet: Wie vlucht en wie blijft, boek van Elena Ferrante

Elena Ferrante … een mysterieuze auteur. De naam is immers het pseudoniem van een onbekende schrijver/schrijfster. Waarom wil deze persoon onbekend blijven? Zij/hij beweert dat lezers (Italianen) te veel bezig zijn met schrijvers en te weinig met de tekst zelf. Volgens een artikel (zie link: 'De Morgen' )zou de identiteit van de auteur echter gekraakt zijn, wat veel commotie veroorzaakte in Italië, waar men het mysterie koesterde.

Nu over het boek: dit is de derde van de Napolitaanse romans, een succesrijke serie over de 2 vriendinnen Lila en Elena, opgegroeid in een arme Napolitaanse wijk en ondertussen volwassen vrouwen die hun eigen weg gaan in het leven. Lila werkt als arbeidster in een vleesfabriek, terwijl Elena, de vertelster, afgestudeerd is en een succesvolle roman geschreven heeft. In het Italië van de jaren zeventig van vorige eeuw trachten zij als vrouw een plaats te vinden in een maatschappij die volop in verandering is, waar nieuwe vrijheden (de pil, emancipatie van de vrouw) veroverd kunnen worden en relaties niet meer voor de eeuwigheid zijn. Elena heeft de wijk verlaten en leeft met haar echtgenoot en kind in Florence, maar toch laat Napels haar niet los en blijft de band met Lila onverbrekelijk en haar invloed van groot belang.

Wie zich aangetrokken voelt tot de thema’s in deze serie, moet wel starten met het eerste boek, want de verschillende verhaallijnen worden verder uitgewerkt in de volgende delen. De auteur schetst een mooi beeld van de maatschappij in Italië in de jaren zeventig en de karakters van de personages zijn goed uitgewerkt. Wat toen voor Italië gold, is trouwens ook niet vreemd voor België in hetzelfde tijdsgewricht en is dus ook voor ons herkenbaar. Zelf kijk ik uit naar het vierde deel: ik ben niet de enige die deze serie graag leest en het laatste deel moest ik reserveren omdat het uitgeleend is :).

Via de volgende link vind je meer informatie over het boek op de catalogus van onze bib: 'Wie vlucht en wie blijft?'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten