vrijdag 10 maart 2017

Aanrader van Miet : Stilte, roman van Shusaku Endo

Endo vertelt de geschiedenis van de Portugese padre Sebastian Rodrigo, die samen met andere katholieke priesters vanuit Portugal naar Japan reist om uit te zoeken wat er gebeurde met zijn mentor, padre Ferreiro, waarmee de kerk alle contact verloren is.

Het verhaal speelt zich af in het zeventiende eeuwse Japan, waar christenen na een bekeringsgolf vervolgd, gefolterd en op gruwelijke wijze gedood worden.
Velen worden dan ook “afvalligen” en de Japanse christenen worden ook gebruikt om de missionarissen en padres hun geloof te laten afzweren.

Rodrigo wordt na omzwervingen en na ondergedoken te zijn op het Japanse platteland ook verraden en gevangen genomen. Hij ontmoet Ferreiro die eveneens zijn geloof verloochend heeft om andere burgers te redden.
De titel “Stilte” refereert aan de stilte van God. Rodrigo begrijpt niet dat God niet tussenkomt bij het ondraaglijke leed van de Japanse christenen, wat hem tot in het diepst van zijn ziel raakt.

Ik heb dit boek gelezen omdat ik ook de verfilming ervan (door Scorsese) wil bekijken. De karakters zijn in de briefroman niet uitgewerkt, maar de gewetensproblemen van de padre zorgen voor een inhoud die langer dan de lectuur van het boek blijft hangen.


Via de volgende link vind je meer informatie over deze roman op de catalogus van onze bib :'Stilte'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten