vrijdag 14 september 2018

Aanrader van Annette: De voorproefster van Hitler, roman van Rosella Postorino

Rosa Sauer vertrekt vanuit Berlijn naar haar schoonouders in Oost-Pruisen, in de hoop daar een beter leven te vinden. Haar ouders leven niet meer en haar man vecht aan het front.

Maar juist in Oost-Pruisen komt Hitler dichterbij dan ooit. Zijn hoofdkwartier Wolfsschanze bevindt zich in de nabije omgeving in de bossen. De burgemeester draagt Rosa voor als voorproefster van Hitler en ongewild bevindt ze zich midden in het Nazibolwerk. Ze moet dagelijks het eten van de Führer proeven, aangezien hij bang is om vergiftigd te worden. Hierdoor zet Rosa niet alleen haar eigen leven dagelijks op het spel, maar beschermt ze ook nog het leven van de man die ze zo ontzettend haat.

Het verhaal is aan de ene kant een oorlogsverhaal waarbij je tussen de letters door de angst van Rosa voelt, maar aan de andere kant is het ook een roman, waarbij een onmogelijke liefde de hoofdrol speelt. Het boek geeft een duidelijk beeld van hoe het er in de oorlog aan toe ging. En het toont hoe moeilijk het was voor de voorproefsters om stand te houden in hun onderlinge relatie maar ook hun houding tegenover de vijand blijkt dubbel. Dit boek is zeker een goede aanvulling op andere oorlogsboeken vooral door de hele andere invalshoek. Het boek is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Margot Wölk, die pas op 95-jarige leeftijd durfde te vertellen over haar leven als voorproefster. Deze intrigerende roman over liefde, overleven en wroeging blijft in je geheugen gegrift.


Via de volgende link vind je meer info over dit boek op de catalogus van onze bib: 'De voorproefster van Hitler'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten