vrijdag 10 april 2015

Aanrader van Annette: Een keukenmeidenroman van Kathryn Stockett

'Een keukenmeidenroman’ is een ontroerende roman die zich afspeelt in het Mississippi van de jaren 60, waar aan zwarte vrouwen de opvoeding van blanke kinderen werd toevertrouwd, maar niet het poetsen van het tafelzilver.

In 1962 komt de jonge Eugenia, bijgenaamd Skeeter, dochter van een blanke katoenboer, terug thuis na haar studie en wil schrijfster worden. Zelf is ze liefdevol opgevoed door een zwarte hulp, maar de discriminerende houding van haar omgeving tegenover de huishoudhulpen maakt een gevoel van verzet in haar wakker. Om de rassenscheiding van een andere kant toe te lichten, begint ze de verhalen te verzamelen van zwarte vrouwen die werken voor een blank gezin. Na lang aandringen krijgt Skeeter hierbij de hulp van de zwarte huishoudsters Aibileen en Minny. Aibileen is een rustige en gehoorzame vrouw die al heel haar leven zorgt voor blanke kinderen. Haar vriendin Minny daarentegen is veel mondiger, waardoor ze regelmatig botst met haar blanke werkgevers. Het ophefmakende boek dat Skeeter uitbrengt, bevat vele verhalen over de schrijnende manier waarop blanke bazinnen omgaan met hun huishoudhulpen. Bij de publicatie lopen niet alleen de hulpen - die anoniem getuigden - gevaar, maar ook Skeeter krijgt de nodige confrontaties te doorstaan.

Ik vond dit een echte pageturner, vol scherpte, humor en hoop, een tijdloos en universeel verhaal over het probleem van de rassenscheiding. Het boek werd verfilmd als ‘The help’ met Emma Stone als schrijfster Skeeter.Via de volgende link vind je meer informatie over het boek op de catalogus van onze bib:
'Een keukenmeidenroman' van Kathryn Stockett 
'The help' van Tate Taylor

Geen opmerkingen:

Een reactie posten