vrijdag 17 april 2015

Auteur in de kijker: Günter Grass

Naar aanleiding van het overlijden van Günter Grass lichten we het werk van deze auteur toe.

In 1927 werd Günter Grass geboren in Danzig-Langhfur, het huidige Gdansk in Polen. Tijdens WO II was hij in dienst bij het Duitse leger. Tot 1946 verbleef hij in een Amerikaans krijgsgevangenenkamp. Nadien ging hij steenkappen, beeldhouwen en tekenen studeren. In de jaren ’50 begon hij naast het exposeren ook te schrijven.

In 1959 verscheen zijn debuutroman, ‘De blikken trommel’, het eerste deel van de Danzig-trilogie. Deze klassieker in de wereldliteratuur werd verfilmd en ontving later een oscar. In 1965 ontving hij de Georg-Büchner-Preiss en in 1999 volgde de Nobelprijs voor Literatuur voor zijn hele oeuvre. Hij wordt gezien als één van de belangrijkste schrijvers van de Duitse naoorlogse literatuur.


In 2006 maakte hij zelf bekend dat hij zich op 15-jarige leeftijd vrijwillig aanmeldde bij het Duitse leger. Tot dan toe werd er gedacht dat hij was opgeroepen als dienstplichtige. Dit zorgde voor hevige debatten. In 2012 kwam hij opnieuw in opspraak met het gedicht ‘Wat gezegd moet worden’. Hierin bekritiseerde hij het feit dat Israël kernwapens heeft. Hiermee raakte hij een zeer gevoelige snaar en werd door critici beschouwd als een antisemiet. De Israëlische regering ontzegde hem de toegang tot het land.


Via de volgende link vind je een overzicht van alle werken die van deze auteur in de bib te vinden zijn: 'Günter Grass'

Tips
  • De film 'Die Blechtrommel' is uitleenbaar in de AVM-afdeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten