vrijdag 14 augustus 2015

Aanrader van Lien: Beminde, een roman van Toni Morrison

Een roman over identiteit, slavernij en anders zijn. Het verhaal speelt zich af in de Verenigde Staten rond 1874. We kijken voornamelijk door de ogen van Sethe, een voormalige slavin die een eigen huisje heeft. Ze is destijds aan de slavernij ontsnapt door haar eigen dochtertje van 2 jaar te vermoorden. Toen ze opgepakt dreigden te worden door een slavenjager, wou ze haar kind een leven in slavernij besparen. De gechoqueerde man liet haar en haar andere kinderen daarop vrij. Maar sindsdien wordt Sethe’s huis gekweld door de geest van haar dochter, op wiens grafsteen enkel nog het woord 'Beminde' te lezen staat. Nu verleent Sethe een jonge vrouw die zichzelf 'Beminde' noemt onderdak. En die wil niet meer weggaan…

Het is een verhaal over traumaverwerking en overleven. Sethe is een vrouw, een minnares, maar vooral een moeder die spijt heeft van haar daden. Pas wanneer ze zich weer op de toekomst kan richten, gaat Beminde weg. Het verhaal is heel poëtisch verwoord, maar leest desondanks heel vlot. Het is bevreemdend, maar ook heel intrigerend. Ik heb het zelf op 2 dagen uitgelezen.


Via de volgende link vind je meer informatie over het boek op de catalogus van onze bib: 'Beminde'. Het boek is zowel in het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten