vrijdag 9 juni 2017

Aanrader van Miet: Wil, boek van Jeroen Olyslaegers

Dit verhaal wordt door een overgrootvader, Wilfried, verteld aan zijn achterkleinzoon. In het boek wordt voortdurend gewisseld tussen de oude, aftakelende Wilfried en de jonge Wilfried gedurende de oorlogsjaren.

Antwerpen is in de Tweede Wereldoorlog bezet door de Duitsers. Om niet gedwongen in Duitsland tewerkgesteld te worden, meldt Wilfried Wils zich als hulpagent. Hij raakt bevriend met Lode, die een aantrekkelijke zus heeft, Yvette, waarmee Wilfried trouwt. In de loop van de bezetting, die steeds grimmiger wordt, is Wilfried een “tweezak”. Generaties van na WOII kennen een aantal feiten uit deze jaren: de jodenvervolging, witten en zwarten, ... Dit boek brengt deze periode echter weer tot leven en confronteert ons met de keuzes die gemaakt moeten worden, maar niet altijd gemakkelijk zijn.


Het boek kreeg verdiend de beide Fintro-literatuurprijzen, zowel de prijs van de Vakjury als de Lezersjury. Ik houd van de taal die Olyslaegers gebruikt, die het boek echter, volgens mij, onvertaalbaar maakt. Niet iedereen denkt er echter zo over, want er staan reeds vertalingen op stapel in Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. Uit een interview: “Wil is wél een historische roman. Voor mij betekent dat dat het verhaal iets zegt over de wereld waarin we nu leven, met echo’s naar deze tijd (tweede wereldoorlog).”.

Het lezen méér dan waard!

Via de volgende link vind je meer informatie over dit boek op de catalogus van onze bib: 'Wil'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten