vrijdag 17 november 2017

Voorleesweek van 18 tot 26 november 2017

Op 18 november begint de voorleesweek! Dit jaar zetten we de voorleespapa's in de kijker. Zij zijn van groot belang voor de leesopvoeding van kinderen. Dus mannen: lees dit jaar eens extra voor. Hoe meer voorleesplezier, hoe beter! Hier nog enkele tips om het voorlezen nog plezanter te maken:


1. Lees met passie
Een gepassioneerde voorlezer geeft zijn passie door aan zijn luisteraartjes. Vertel verhalen waar je zelf om moet lachen, kies personages die je meteen aanspreken. Breng met je mimiek en intonatie de personages tot leven en lach samen om hun grappige streken.

2. Speel met taal
Luister naar het ritme van de tekst, de kleur van de woorden. Ook herkenbaarheid is belangrijk: elk kind zoekt een parallel tussen het vertelde en zijn eigen leven.

3. Zorg voor beeld
Kies voor sterke, sfeervolle prenten. Bij baby's en peuters primeert de leesbaarheid, later genieten kinderen van meer details.

4. Zorg voor rust en regelmaat
Neem je tijd, maak het rustig en nestel je op een knusse plek zonder smartphones, drukte en gedoe. Probeer dagelijks een voorleesritueel in te bouwen, het zal zowel jou als je kind ontspannen.

5. Deel je ervaringen
Voorlezen draait rond gedeeld plezier, gedeelde verhalen. Neem de tijd om tijdens het voorlezen echt contact te maken met je kind. Geef hen het gevoel dat je het boek speciaal voor hen voorleest.

6. Spreek rustig en duidelijk
Zo krijgen kinderen de tijd om woorden op te pikken. Leg vrolijkheid, spanning of verdriet in je stem als het verhaal dat vraagt.

7. Praat nog even na
Eenvoudige vragen laten kinderen nog even nadenken over en genieten van het verhaal. Wat vonden ze ervan? Zullen we nog eens de leukste prent bekijken? En wie heeft de kleine mol uiteindelijk geholpen? Zo leer je ook wat je kind graag leest.

8. Meer!
Hoe meer, hoe beter! Dat geldt ook voor voorlezen. Kinderen die vaak worden voorgelezen, snakken naar meer. Omdat voorlezen de taalontwikkeling en de fantasie stimuleert. De bibliotheek zorgt voor een ruime voorraad verhaaltjes zodat je nooit zonder valt. En op voorlezen staat geen leeftijd. Er is geen regel die zegt dat je kinderen jou niet mogen voorlezen...


 
De bib van Zele organiseert tijdens de voorleesweek een speciaal voorleesmoment voor de kinderen van de derde kleuterklas. Dit jaar gaat het om het verteltheater 'Kiki en de verdwenen letters'. Scholen kunnen langskomen met de kinderen van de derde kleuterklas voor dit vertelmoment, waarbij we de kinderen enthousiast willen maken voor letters en boeken.

Bovendien zorgen we het hele schooljaar lang voor voorleesnamiddagen, elke derde woensdag van de maand. Meer info vind je via de volgende link: 'voorleesnamiddagen'

Via de volgende link vind je meer informatie over de voorleesweek: 'voorleesweek'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten