vrijdag 19 januari 2018

Aanrader van Annette: Zuivering, een roman van Tom Lanoye

Gideon Rottier werkt voor een schoonmaakbedrijf dat wordt ingezet om huizen te ruimen na zelfmoord, brand, waterschade. En steeds vaker na een terroristische aanslag. De wereld zuiveren van sporen van geweld en rampen, van lelijkheid - het is het enige beroep waarvoor hij geschikt is, want door zijn spraakgebrek wordt hij overal buitengesloten.

Zuivering


Zijn geïsoleerde leven verandert wanneer de asielzoeker Youssef bij hem komt werken. Youssef wordt de eerste en enige vriend die Gideon ooit zal hebben. Wanneer Youssef tijdens een ontploffing het leven van Gideon redt, trekt hij in bij zijn vriend en collega.  Niet lang daarna laat Youssef zijn gezin overkomen, en Gideon neemt de familie op. Vanaf dan begint het langzaam te ontsporen; zowel binnenshuis als buiten de muren neemt de strijd toe. De ontknoping is een opeenstapeling van tragedies.

Zuivering is een prachtig verhaal over vriendschap, trouw en verraad. Tom Lanoye is een rasverteller en hij kan als geen ander politiek beladen en actuele thema's als migratie en radicalisering brengen.


Via de volgende link vind je meer info over deze roman op de catalogus van onze bib: 'Zuivering'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten