vrijdag 9 februari 2018

Aanrader van Lien: stripreeksen over de Klassieke Oudheid

Aanraders voor de studenten Latijn (en alle liefhebbers van geschiedenis): stripreeksen over de Klassieke Oudheid!


1. Murena, Jean Dufaux en Philippe Delaby



Deze reeks speelt zich af in de tijd van keizer Nero. We zien hoe Nero aan de macht komt doordat zijn moeder zijn tegenstanders laat vermoorden, tot ze door haar bemoeizucht uiteindelijk zelf vermoord wordt. We zien de grootheidswaan van Nero groeien, aangewakkerd door een ambitieuze moeder en echtgenote. We zien hem dromen van een nieuwe stad, een droom die uiteindelijk leidt tot de grote brand van Rome… Lucius Murena begint als een goede vriend van de keizer, maar verandert naarmate de jaren vorderen in zijn ergste vijand.

2. De Adelaars van Rome, Marini


De Adelaars van Rome is getekend en geschreven door Enrico Marini. De reeks speelt zich af in de tijd van keizer Augustus. Het gaat over Ermanamer, die als Germaanse gijzelaar naar Rome wordt gestuurd en daar als Arminius bij een Romeinse familie terechtkomt, en over zijn leeftijdgenoot Marcus, de zoon van die familie. Eerst komen de jongens totaal niet overeen, maar na een tijdje worden ze vrienden en zelfs bloedbroeders. We zien hen samen opgroeien en, na een ruzie om een meisje, elk hun kant opgaan. Vijf jaar later wordt Marcus naar Germanië gestuurd, omdat er vermoedens zijn dat Arminius een opstand aan het plannen is.


3. Apostata, Ken Broeders

Een stripreeks over de latere periodes van het Romeinse rijk, dat stukje voor stukje uit elkaar begint te vallen.  Keizer Julianus deelt de heerschappij met Constantinus II. Hij wordt aangesteld als keizer van het Westen om Gallië te verdedigen tegen Germaanse invallers. Constantinus, keizer van het Oosten, is er zeker van dat hij zal verliezen, waarna hij een excuus heeft om zijn neefje te doden. Maar Julianus wint.


4. Orakel

Wie houdt van de Griekse mythologie vindt bij de stripreeks “Orakel” zeker zijn ding. De verhalen gaan over gewone mensen die zich proberen te wreken op de Griekse goden. Het eerste boek, De Pythia, gaat over het orakel van Delphi. Zij wordt op een dag bezocht door de god die ze aanbidt: Apollo. Maar die heeft slechte bedoelingen met haar. In een poging zich op hem te wreken ontketent het Orakel een oorlog tussen de Spartanen en de Goden.


5. Sparta, Patrick Weber en Christophe Simon

De heloot Diodoros, een premiejager, wordt tegen zijn zin ingehuurd door koning Nabis om Agesilaus, een tegenstander van de koning, uit de weg te ruimen. Nabis probeert zo veel mogelijk macht en invloed te verzamelen. Na een gevecht van man tot man ontdekt Diodoros een geheim over Agesilaus. De serie legt veel nadruk op wat het betekent om een échte Spartaan te zijn.


6. Asterix, René Goscinny en Albert Uderzo

De klassieker onder de klassiekers mag natuurlijk niet ontbreken. Asterix en Obelix vechten tegen de Romeinen en bewijzen dankzij een toverdrankje dat de Belgen écht wel “de dappersten onder de Galliërs” zijn.


Via de volgende links vind je meer informatie over deze strips op de catalogus van onze bib: 'Murena', 'Adelaars van Rome', 'Apostata', 'Orakel', 'Sparta', 'Asterix'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten