vrijdag 18 mei 2018

Aanrader van Miet: Dagelijks werk: een schrijversleven, roman van Renate Dorrestein

“Ik kan, als het boek daar om vraagt, een geestige passage schrijven terwijl mijn hart is gebroken: het dagelijks werk van de auteur is gewoon een eminente vluchtheuvel.”

Velen betreuren het te vroege einde van de Nederlandse schrijfster, Renate Dorrestein. Wie nog niets van haar gelezen heeft, krijgt met deze min of meer autobiografische bundeling de kans de schrijfster beter te leren kennen. Ze heeft het zelf over een ‘schaduwoeuvre’. Nadat ze de diagnose slokdarmkanker krijgt, besluit ze haar werkkamer op te ruimen, zodat ze geen chaos achterlaat na haar dood. Herinneringen en teksten komen daarbij in haar handen en gebruikt ze om te vertellen over haar schrijverschap. In verschillende hoofdstukjes komen de redacteur, de vertaler, de boekhandelaar en de uitgeverij, m.a.w. iedereen die een rol speelt in een schrijversleven aan de beurt.


 

Wij maken zo kennis met de thema’s die gedurende haar loopbaan uitgewerkt werden en met de bronnen die aanleiding waren tot het schrijven van artikels, romans, columns. Zo brengt ze een ode aan de schrijver die ze het meest bewondert, Kurt Vonnegut. Zijn motto was: “Hoe serieus een onderwerp ook is, je kunt er lichtvoetig over schrijven”, wat ook toegepast wordt door Renate. Maatschappelijke onderwerpen aan de orde stellen en haar vileine, ironische pen zorgen er voor dat ze nooit drammerig wordt.

Renate was een veelzijdig auteur, gestart bij Libelle en andere tijdschriften, oprichter van de Anna Bijnsprijs voor vrouwelijke auteurs en zeker het herlezen waard!

Via de volgende link vind je meer info over dit boek op de catalogus van onze bib: 'Dagelijks-werk: een schrijversleven'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten