vrijdag 10 mei 2019

Aanrader van Sanne: Het verhaal van de dienstmaagd, roman van Margaret Atwood

Een tweetal jaar geleden werd dit boek verfilmd in de televisieserie "The handmaid's tale". De reeks heb ik niet gezien, maar door de vele positieve reacties besloot ik alvast het boek te lezen.

Het verhaal speelt zich af in de toekomst in de Verenigde Staten, waarin een theocratisch regime de republiek met harde hand bestuurt. De hele maatschappij leeft onder het juk van het extreme gedachtegoed van de nieuwe bestuurders. Zij bepalen tot welke klasse iemand behoort en legt strenge regels op. Wie ongehoorzaam is, wordt onverbiddelijk gestraft. De vertelster van dit verhaal behoort tot de groep van de 'dienstmaagden', die als enige doel hebben om kinderen te baren, die ze vervolgens moeten afgeven aan de 'echtgenotes'. Gaandeweg leer je de werking van deze maatschappij kennen. Tegelijk blikt de vertelster regelmatig terug naar het vrije en tolerante verleden, waarbij ze eigenlijk het beeld van onze huidige maatschappij beschrijft. Het is erg meeslepend en (helaas bijna) op geen enkel moment onrealistisch. De schrijfster beschrijft het zelf als 'speculatieve fictie'.


Via de volgende link vind je meer informatie over deze roman op de catalogus van onze bib: 'Het verhaal van de dienstmaagd' of voor wie liever in het Engels leest 'The Handmaid's tale'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten