vrijdag 12 oktober 2018

Aanrader van Lien: De Val van het Huis Usher, een kortverhaal van Edgar Allan Poe

Deze vrijdag brengt Theater Rhetorika het verteltheater “De Val van het Huis Usher” in de bib, naar het gelijknamige kortverhaal van Edgar Allan Poe. De perfecte gelegenheid om het verhaal zelf nog eens uit de kast te halen!

“The fall of the house of Usher” is een kortverhaal dat werd gepubliceerd in de bundel “Tales of mystery and imagination”. Een naamloze verteller gaat op bezoek bij zijn vrienden, Roderick en Madeline Usher, tweelingbroer en -zus. Al bij zijn aankomst valt hem de afschuwelijke, depressieve sfeer op die om het grote landhuis hangt. Middenin het huis loopt er een grote scheur. Het kasteel is doods en leeg. De tweeling is ziek; Roderick lijdt aan extreme angstaanvallen als gevolg van mentale uitputting, Madeline valt af en toe in catatonische trances waarbij ze dood lijkt. Naarmate de verteller langer bij hen blijft, merkt hij dat het huis de toestand van de tweeling weerspiegelt... en langzaamaan afbrokkelt. De rest van het verhaal verklap ik nog niet.


Over de betekenis van het verhaal doen veel theorieën de ronde. De meest voorkomende theorie is dat incest het huis ziek heeft gemaakt. Het huis in het verhaal staat zowel voor het gebouw zelf, als voor de familie Usher. De barst in het midden verwijst naar de gespleten persoonlijkheid van het huis en diens inwoners.

De tweeling zelf zou dan weer symbool staan voor de twee helften van één geheel: de mentale helft en de fysieke helft. Roderick is de zieke geest, die fantasie voor werkelijkheid begint aan te zien en daardoor mentaal “sterft”, en dus krankzinnig wordt. Zijn mentale dood zorgt daarna voor de fysieke dood van de andere helft.

Tot slot kan je dit verhaal ook op een feministische manier interpreteren. Madeline, die in het verhaal niet zelf aan het woord komt, wordt op een wel heel gruwelijke manier onderdrukt door haar broer. Wanneer de waarheid uitkomt, brengt ze haar onderdrukker ten val. #metoo in de Victoriaanse tijd!

Als je vanavond het verhaal hebt gezien en gehoord, heb je misschien zelf nog een theorie over dit verhaal. Altijd welkom om het te delen met ons!

Zin om nog wat meer te griezelen? Via de volgende link vind je meer informatie over dit verhaal op de catalogus van onze bib: 'Tales of mystery and imagination' (de Engelse versie) en 'De ondergang van het Huis Usher' (de Nederlandstalige versie).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten