vrijdag 19 oktober 2018

Aanrader van Miet: De Zonnekoning, een biografie door Johan Op de Beeck

Johan Op de Beeck schreef een biografie van Lodewijk XIV, in het boek consequent Louis genoemd.
Reeds op vijfjarige leeftijd werd Louis koning. Tot zijn 13de nam echter zijn moeder, Anna van Oostenrijk het regentaat. De politieke opvoeding van Louis gebeurde door kardinaal Mazarin, die vermoedelijk een amoureuze relatie had met Anna van Oostenrijk, zijn moeder.  

Beslissend gedurende zijn regeerperiode was het breken van de macht van de hogere adel (de Fronde) en de hervormen van het feodale, verarmde Frankrijk, tot 1 rijk, met de macht bij de koning. Louis kreeg de les dat alles ondergeschikt was aan het staatsbelang en dat hij als koning de vertegenwoordiger was van de (katholieke) God.

Gedurende zijn lange regeerperiode (1643-1715) veranderde er veel  in de wereld. Louis  hield niet alleen van ballet, maar ook van oorlogvoeren. Onder zijn bewind werden landen herverdeeld, niet alleen door oorlogen, maar ook door politieke huwelijken.  Verder is Louis ook gekend voor zijn amoureuze escapades: gedurende zijn hoogtijdagen was er een eindeloze stroom maîtresses, met daarbij ook heel wat kinderen, waarvan de meeste echter op jonge leeftijd overleden.

Wat mij vooral beviel in dit boek: de sappige details uit het dagelijkse leven van de Zonnekoning en zijn entourage.  Johan Op de Beeck beschrijft het leven van Louis als een meeslepende roman: hij deed mij smaak krijgen in het lezen van historische non-fictie.

Via de volgende link vind je meer informatie over dit boek op de catalogus van onze bib: 'De Zonnekoning'. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten