woensdag 31 oktober 2018

Aanrader van Vicky: Duivelskruid, een young adultboek van Marita De Sterck

Anneke Tanneke is een stokoude kruidenvrouw. Ze was jong in het begin van de vorige eeuw. Vandaag is ze een oude oma die een speciale band heeft met haar enige kleindochter Yara. Haar kleindochter is niet gelovig, maar wel even hard gefascineerd door de natuur. Ze is schapenhoeder en krijgt gevoelens voor oma haar fysiotherapeut.




Tanneke wordt gekweld door haar verleden en door haar angst voor de duivel. ’s Nachts dwaalt ze rond op de heide om haar kruiden te verzamelen. Haar kruiden zijn alles voor haar, ze helpen haar om het leven aan te kunnen.  In haar pogingen om alles naar haar hand te zetten toen ze jong was, heeft ze de mensen gekwetst die haar het dierbaarst waren. Nu probeert ze nog zoveel mogelijk goed te maken.  Ze probeert om alles af te ronden, een plaats te geven en rustig te sterven.

Het boek leest vlot en geeft mooi de verschillen, maar ook de gelijkenissen weer tussen oma en kleindochter. Er wordt zeer vlot heen en weer gesprongen tussen het heden en het verleden; tussen de jeugdjaren van oma en die van haar kleindochter.


Je ontdekt waarom Tanneke (Omatan) zo bang is van haar eigen verleden en van de duivel en waarom ze haar geliefden zo dikwijls heeft gekwetst.  Tegelijkertijd zie je Yara opgroeien en volwassen worden terwijl haar oma langzaamaan de voeling met de realiteit verliest. Je ontdekt waarom Tanneke is wie ze is en waarom ze bepaalde beslissingen genomen heeft.

Duivelskruid is een jongerenboek (Young Adult) over geloof, hoop en liefde, over het verleden dat je inhaalt en over afsluiten en doorgaan.


Via de volgende link vind je meer informatie over dit boek op de catalogus van onze bib: 'Duivelskruid'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten