Leendert neemt ons mee op reis om de roots van de voodoo te ontdekken. Hij trekt van het Mardi Gras in New Orleans naar Haïti, Curaçao en Suriname. Niemand durft openlijk over voodoo praten, maar het is overal aanwezig, in kleine, haast onmerkbare rituelen en gebruiken, en in de muziek. Zijn laatste stop is West-Afrika, de bakermat van de voodoo.
Overal is het principe van voodoo (ook gekend als Vadou, Winti, Santeria, Obeah, …) hetzelfde: het is een religie die bestaat uit een oppergod en verschillende natuurgoden. Via drums en repetitieve ritmes wordt er contact gezocht met de goden. Elke god heeft zijn eigen ritme. Via dansers die in trance geraken geven de goden hun boodschappen door aan hun volgelingen. De drums klinken nog steeds voort in van voodoo afgeleide muziekgenres als blues, gospel en jazz. De bezetenheid door de heilige geest in de gospelkerk is een rechtstreekse afspiegeling van de trance in de voodoo.
Dit boek leest als een reisverslag, maar het is ook een leerrijk boek over de geschiedenis van de slavenhandel en over een verloren godsdienst. Muziekliefhebbers zullen achteraf ook een rijk gevulde playlist hebben om te beluisteren. De auteur noemt veel artiesten op die voodoo in hun muziek verwerkten. Van Nina Simone, Jimi Hendrickx en Louis Armstrong tot moderne artiesten als Arcade Fire, Beyoncé en Ibeyi. Een boek dat zin geeft om zelf op reis te gaan en de voodooroots verder te ontdekken.
Hier vind je een korte trailer (want Leendert heeft niet alleen foto's maar ook filmpjes van zijn reizen gemaakt):
Via de volgende link vind je meer informatie over dit boek op de catalogus van onze bib: 'Voudou'.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten