woensdag 27 maart 2019

Energie in tijden van klimaatverandering, lezing op woensdag 3 april

De laatste maanden herinneren schoolgaande kinderen iedereen via hun klimaatstakingen aan de wereld die letterlijk kapot gaat aan onze overconsumptie. Eén van de meest prangende problemen in het huidige klimaatdebat is het energievraagstuk: hoeveel hebben we nodig, waar moet dit allemaal vandaan komen, welke impact heeft het opwekken en consumeren van massa’s energie op de wereld?

Dr. Jozef Ongena is afkomstig uit Belsele. Hij is gepassioneerd door wetenschap, doctoreerde in de fysica en is ondertussen al jaren verbonden aan het laboratorium voor Plasmafysica van de Koninklijke Militaire School (KMS). De bedoeling van zijn onderzoek is om via kernfusie elektriciteit op te wekken die onuitputtelijk, veilig én milieuvriendelijk is. Hij werkt samen met internationale teams en verricht baanbrekend onderzoek. Dat resulteerde onder meer in een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Nature Physics’ en vorig jaar werd hij met zijn team bekroond met de internationale Landau-Spitzer-award. Jozef Ongena is kritisch en gaat geen controverse uit de weg. Zijn standpunt is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en hij durft pertinente vragen te stellen bij de houding van de pers, de politieke gezagsdragers en de consument in het energiedebat.

Stof tot nadenken en zeker eens de moeite van het luisteren waard! De inkom is gratis. Na de lezing wordt aan de aanwezigen een drankje aangeboden.

  • Wanneer?
    woensdag 3 april om 20u
  • Waar?
    De bibliotheek van Zele
  • Deelname?
    De inkom is gratis. Na de lezing wordt aan de aanwezigen een drankje aangeboden.
Deze lezing hoort bij een aantal informatiemomenten rond het klimaat. Ben je geïnteresseerd? Kijk ook naar de webpagina van De Wiek (http://www.dewiek.be), waar Nic Balthasar komt op 22 mei aanstaande of bezoek de bibliotheek tussen 15 en 23 mei, waar een informatieve tentoonstelling komt i.s.m. de gemeentelijke Milieudienst en IDM: “Een buik vol afval”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten