woensdag 27 maart 2019

Buik vol van afval, tentoonstelling van 15 tot 23 mei

De gezondheid van de oceanen en zeeën baart heel wat mensen kopzorgen. Dit wordt versterkt door het feit dat dit ook voor de mens gevolgen heeft. Hoog tijd dat we bewust worden van het probleem rond afval op het strand en de invloed op verschillende onderdelen van het ecosysteem.

Vijf grote hoofdthema’s stellen de spotlight op het vele afval dat terug te vinden is op het strand en in zee.

1. Interregionaal probleem van het afval op het strand en in zee

Afval is geen probleem van onze kust alleen. Wat hier in zee terecht komt, gaat de wereld rond en omgekeerd! Vooral plastic hoopt zich op. Dit zorgt voor complete drijvende eilanden van plastic afval op de oceanen en laat vogels, zeehonden en walvissen letterlijk verhongeren.

2. Oorsprong van het afval op strand en in zee

Fopspenen, lampen, een halve televisie of een vals gebit… je kan het zo gek niet bedenken. Op het strand vind je allerhande afval, niet-natuurlijke rommel, afkomstig van de mens. Daarnaast vind je ook afval dat niet afkomstig is van de mens, de natuurlijke aanspoelsels. Je vindt in de vloedlijn haaientanden, skeletten van zee-egels en inktvissen, kwallen en wieren… Dat soort organisch afval hoort van nature bij het strand en beschermt het tegen erosie.

3. Afval blijft, het probleem van vergankelijkheid

Afval blijft vaak eeuwig bestaan, het heeft een hele lange tijd nodig vooraleer het kan vergaan. Wist je dat een sigarettenpeuk tot 3 jaar nodig heeft om te verdwijnen van het strand? Plastiek six pack houders vind je 100 jaar later nog terug. Blikjes blijven tot 80 tot 1 miljoen jaar bestaan! Misschien minder erg, maar wel erg verrassend is dat een sinaasappel- of bananenschil er één tot drie jaar over doet om te vergaan.

4. Ecologische gevolgen: afval is schadelijk, zowel naar het opruimen als naar de effecten die afval heeft op het leefmilieu

Strandafval heeft een negatieve impact op het milieu, zoals: Verst(r)ikking van zeedieren in afval zoals touwen, blokkage van de maag waardoor zeedieren sterven van de honger,…

5. Microplastics

Microplastics zijn stukjes plastic die kleiner zijn dan 1 millimeter en dus niet zichtbaar met het blote oog. Heel wat zeedieren krijgen deze kleine stukjes plastic binnen. Zo geraken er stukjes plastic in onze voedselketen. In sprot, garnalen en mosselen zijn er al kleine stukjes plastic gevonden.

Een mossel zuivert per 24 uur ongeveer 48 liter zeewater. De mossel krijgt samen met het zeewater ook microplastic binnen. Heel wat mensen lusten mosselen. En zo krijgen ze maar liefst 90 stukjes microplastic binnen per portie mosselen (ongeveer 300 g mosselvlees per portie). Smakelijk!

Deze tentoonstelling is te bezoeken binnen de openingsuren van de bib. Ze hoort bij een aantal informatiemomenten rond het klimaat. Bent u geïnteresseerd? Kijk ook naar de webpagina van De Wiek, waar Nic Balthasar komt op 22 mei aanstaande.

Deze informatieve tentoonstelling kom in de bib i.s.m. de gemeentelijke Milieudienst en IDM en het provinciebestuur West-Vlaanderen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten