vrijdag 22 mei 2015

Auteur in de kijker: Jef Geeraerts

In 1930 werd Jef Geeraerts geboren als enige zoon van een welgestelde bourgeois-familie uit Antwerpen. Hij liep school in strenge katholieke scholen en tijdens de oorlogsjaren studeerde hij politieke en administratieve wetenschappen aan de Koloniale School. In 1954 trok hij naar het toenmalige Belgisch Kongo, waar hij opklom tot assistent-gewestbeheerder. In 1959 en 1960 voerde hij het bevel over een speciale compagnie in een opstandig gebied. In 1962 keerde hij terug na de onafhankelijkheid van de kolonie.

Na zijn terugkeer ging hij door een moeilijke periode, ondermeer door een scheiding en door aanpassingsproblemen. De roman ‘Ik ben maar een neger’ verscheen en hij besloot Germaanse filologie aan de VUB te studeren. Na zijn studies bracht hij de gekende Gangreen-cyclus uit. Zijn inspiratie haalde hij vooral uit zijn ervaringen in Congo, hetgeen veel stof deed opwaaien omwille van de racistische en seksuele inslag. Hij schreef onverbloemd over de rauwe werkelijkheid van het Belgische kolonialisme.

Later maakte hij een opvallende switch in zijn oeuvre en begon hij spannende misdaadromans te schrijven, met het bekende speurdersduo Vyncke en Verstuyft. In 1997 verscheen een televisieserie gebaseerd op ‘Diamant’. In 2003 werd ‘De zaak Alzheimer’ verfilmd door Eric Van Looy en bekroond met Joseph Plateau Prijs voor Beste Belgische Film, in 2010 werd ‘Dossier K.’ verfilm door Jan Verheyen.

In 1964 kreeg hij de Prijs van de Provincie Antwerpen voor het beste literaire debuut voor 'Ik ben maar een neger'. In 1967 kreeg hij de Arkprijs van het Vrije Woord voor 'De Troglodieten'. In 1969 ontving hij de Driejaarlijkse Staatsprijs voor verhalend Proza voor 'Black Venus'.

Via de volgende link vind je een overzicht van alle werken die van deze auteur in onze bib te vinden zijn (zowel zijn romans als de films en de serie): 'Jef Geeraerts'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten