vrijdag 19 juni 2015

Aanrader van Lien: De vampierkronieken, een reeks van Anne Rice

Deze reeks bestaat uit vier boeken
- Dagboek van een onsterfelijke 
- Mijn naam is Lestat
- Moeder aller zielen
- De sterfelijke vampier

Een jongeman interviewt de vampier Louis, die hem over zijn twee eeuwen durende leven vertelt. Hij werd een vampier na een beet van Lestat, zijn “meester”, maar voelt zich desondanks nog steeds mens. Het eerste boek draait om de verhouding tussen Louis (ontevreden met zijn nieuwe leven) en Lestat (die geniet van elke seconde), en om hun ruzie om Claudia, een kind dat eigenlijk geen vampier had mogen worden. 

Anne Rice weet het leven in New Orleans in de 19de eeuw heel boeiend te beschrijven. De hele vampierkronieken-serie is één grote reis doorheen de geschiedenis, van het oude Egypte tot het heden, waar Lestat de zanger wordt van een rockband. Naarmate de reeks vordert, worden de verhalen meer filosofisch, maar in de eerste vier boeken voert avontuur de boventoon. Alle boeken hebben een niet-expliciete erotische ondertoon, die de verhalen vooruit stuwt. Bijzonder is de wisseling van vertelperspectief: in de ogen van Louis (de verteller van het eerste boek) is elke vampier in wezen wreed en is het leven moeilijk; in de ogen van Lestat (die in de volgende boeken aan het woord komt) is Louis een watje en is het vampier-zijn zo slecht nog niet. 

In 1998 werd het eerste deel verfilmd als Interview with the Vampire, met Brad Pitt en Tom Cruise.

Via de volgende link vind je meer informatie over deze reeks op de catalogus van onze bib: 'De vampierkronieken' en de film 'Interview with the vampire'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten