woensdag 3 juni 2015

Auteur in de kijker: Eduardo Mendoza

Eduardo Mendoza werd geboren op 11 januari 1943 in Barcelona. Na zijn studie rechten trok hij rond in Europa. In 1973 verhuisde hij naar New York, waar hij aan het werk ging als vertaler voor de Verenigde Naties. In 1975 schreef hij er zijn debuutroman ‘De waarheid over de zaak Savolta’. De oorspronkelijke titel van dit boek was ‘De soldaten van Catalonië’, maar omwille van problemen met de Franco-censuur werd hij gedwongen om dit te veranderen. Vier jaar later kwam ‘Het geheim van de behekste crypte’ uit, een soort van parodie waarin veel humoristische elementen zitten. Terugkerende thema's in het werk van Mendoza zijn Spanje ten tijde van het Franco-regime en het leven in Barcelona. Intussen is hij 72 jaar en heeft hij een oeuvre van een vijftiental romans bijeen geschreven.

In 1995 kreeg hij het ereteken 'Creu de Sant Jordi' van de Generalitat de Catalunya. In 2007 ontving hij de 'Premio Fundación José Manuel Lara' en in 2010 won hij de 'Mendoza de Premio Planeta'. Zopas ontving hij de 'Franz Kafka-prijs'.


Via de volgende link vind je een overzicht van alle werken die van deze auteur in onze bib te vinden zijn: 'Eduardo Mendoza'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten