woensdag 9 september 2015

Auteur in de kijker: Joost Zwagerman

Joost Zwagerman was een literaire duizendpoot. In 1986 debuteerde hij met de roman De Houdgreep. Later verschenen nog de bestsellers Gimmick!, Vals Licht en De Buitenvrouw. In 2008 ontving hij de Gouden Ganzenveer voor zijn gehele oeuvre en zijn werk werd in vele landen vertaald. Naast zijn romans boekte hij ook grote successen met zijn dichtbundels, schreef vele columns en was een graag geziene spreker.

Joost Zwagerman was dus, in tegenstelling tot vele andere auteurs, allesbehalve cameraschuw. Reeds op 9-jarige leeftijd maakte hij een eigen tijdschrift, Zwagergids, samengesteld uit foto’s en teksten uit de VARA-gids, aangevuld met zijn persoonlijke bemerkingen. Hij was politiek geëngageerd, een groot kunstliefhebber en een kenner van popmuziek. Hierover vertelde hij in zijn vele columns voor de Volkskrant, NRC Handelsblad en Vrij Nederland. Bij het grote publiek werd hij bekend vanwege zijn optredens in De Wereld Draait Door, waar hij zijn enthousiasme voor kunst in brede zin uitdroeg.

Joost Zwagerman overleed op 51-jarige leeftijd in Haarlem.

…zag jij misschien dat ik naar jou,
dat ik je zag en dat ik zag hoe jij
naar mij te kijken zoals ik naar jou
en dat ik hoe dat heet zo steels,
zo en passant en ook zo zijdelings -
dat ik je net zo lang bekeek tot ik
naar je staarde en dat ik staren bleef.
Ik zag je toen en ik wist in te zien
dat in mijn leven zoveel is gezien
zonder dat ik het ooit eerder zag:
dat kijken zoveel liefs vermag.


Via de volgende link vind je een overzicht van alle werken die van deze auteur in onze bib te vinden zijn: 'Joost Zwagerman'.

1 opmerking: