vrijdag 16 oktober 2015

Aanrader van Miet: Oogst, roman van Jim Crace

Voor 2013 stond dit boek in de shortlist van de Man Booker Prize , een van de belangrijkste
internationale literatuurprijzen die 'het beste boek van het jaar' bekroont. Hij haalde het niet, wel Eleanor Catton met 'Al wat schittert'. Voor literaire fijnproevers is dit echter wel een zalig boek(je)!

Walter Thorsk, de verteller, leeft in een kleine gemeenschap in een uithoek van de wereld. Tijd noch plaats zijn bepaald en doen ook niet ter zake. Het gaat om de intermenselijke relaties. De lijfeigenen telen gerst en worden bestuurd door master Kent, die behalve landeigenaar ook rechter, priester, … is. Op de laatste nacht na de gerstoogst wordt het dorp opgeschrikt: de duiven van de meester verbranden in de schuur en ook de schuur gaat in vlammen op. Wie is de dader? Walter weet het, maar wil zijn dorpsbewoners niet verraden. Nieuwelingen die ook een plaatsje in het dorp willen veroveren, worden beschuldigd en veroordeeld. Dit is het begin van een aantal gebeurtenissen die het dorp ontwrichten. 

Behalve stilistisch mooi geschreven, raakt dit boek je ook door de mensen die neergezet worden mét hun kleine kantjes, waarvan de daden soms grote gevolgen hebben voor anderen en zijn ze zeer herkenbaar door de wijze waarop ze trachten te (over)leven. Ik ben zeer benieuwd naar ander werk van deze auteur, die ik vanaf nu tot mijn favorieten reken!


Via de volgende link vind je meer informatie over deze roman op de catalogus van onze bib: 'oogst'.

1 opmerking: