vrijdag 14 oktober 2016

Tip van de bib: daisyboeken

In de bib kan je voortaan de software gratis verkrijgen om daisy-boeken af te spelen. We merken echter vaak dat mensen niet weten dat deze luisterboeken bestaan. Nochtans zijn ze echt aan te raden voor moeilijke lezers, slechtzienden, ouderen, ... of voor al wie houdt van luisterboeken!

Wat is een Daisy-boek?

Een Daisy-luisterboek wordt in een studio voorgelezen en op cd-rom gezet. De voorlezers zijn vrijwilligers met een aangename stem, maar ook auteurs lezen geregeld hun eigen boeken in. Zo'n bijzondere band met de schrijver heb je alleen bij een luisterboek.

Een boek staat meestal op één schijfje, dikke boeken nemen soms meerdere schijfjes in beslag. Sommige boeken duren erg lang, andere heb je in een viertal uur beluisterd.

Daisy staat voor Digital Accessible Information System. Dit is de wereldwijde standaard voor luisterboeken voor personen met een leesbeperking. Het grote voordeel daarvan is dat je zo'n 'boek' kan hanteren als een gewoon boek. Je kan in één ruk door lezen, maar je kan ook door het boek bladeren, van zin naar zin, bladzijde naar bladzijde en van hoofdstuk naar hoofdstuk. Je kan stukken opnieuw beluisteren, stiekem vooruit lezen, een bladwijzer plaatsen, ...

Een Daisy-boek beluisteren
  • Een Daisy-boek beluister je met een heel gemakkelijk toestel, de Daisy-speler. Hiermee heb je alle voordelen van de Daisy-structuur en bovendien onthoudt het toestel van verschillende boeken door elkaar waar je het laatst gebleven bent. 
  • Daisy-boeken kun je ook afspelen op uw computer met aangepaste software. Deze is gratis te verkrijgen in de bib of gratis te downloaden (via deze link 'download').
  • Je kunt ze ook afspelen op uw MP3-speler, maar dan geniet je niet van de navigatiemogelijkheden.
Via de volgende link vind je een overzicht van alle Daisy-luisterboeken in onze bib: 'Daisy'.

Bovenstaande info komt van de site van de luisterpuntbibliotheek. Via de volgende link kom je op hun site terecht: 'luisterpuntbibliotheek'.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten