vrijdag 21 april 2017

Aanrader van Lien: La grande bellezza, film van Paolo Sorrentino

In prachtige beelden vertelt La Grande Bellezza het verhaal van de 65-jarige Jep Gambardella, die nog steeds teert op het succes van één briljante roman die hij in zijn jeugd schreef. We volgen hem van moderne toneelopvoeringen in zonnige stadsparken naar nachtelijke privéfeesten op zijn balkon met zicht op het verlichte Colosseum. Discussies met vrienden over de betekenis van het leven, de liefde, gemiste kansen, verloren jeugdliefdes, uitgeholde manieren, nietszeggende seks.

Ondertussen komt Rome magnifiek in beeld. Jeps zoektocht naar zin en schoonheid leidt tot een combinatie van kunstgeschiedenis, seks, religie en decadentie. Opera meets techno. Moderne kunst en performance-art in schril contrast met de klassieke bouwwerken van Rome. Flamingo’s op balkons en giraffen in Romeinse theaters. Elegante kleren, glamourfeesten. Filosofische gesprekken in een galerij vol standbeelden.


De film is een kleurrijk feest dat plaatsvindt in Rome en viert zowel het leven als de melancholie en de herinnering. Veel scènes bevatten een levensechte traagheid en tegelijkertijd raast de film maar door. De film wordt vergeleken met La dolce vita en won onder meer een Oscar, een Golden Globe, een BAFTA award… en nog een hele reeks andere prijzen. Alleen al voor het prachtige Italiaans is de film het kijken waard.

Via de volgende link vind je meer informatie over deze film op de catalogus van onze bib: 'La grande bellezza'.

PS: Laat me weten of ik de enige ben die af en toe Raymond van het Groenewoud in het hoofdpersonage herkent?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten