donderdag 13 april 2017

Biblos op dinsdag 18 april

Biblos bespreekt dit boek van Joris Van Casteren. De bespreking wordt geleid door Marie-Thérèse Poppe.

 Vol goede moed trokken de ouders van Joris van Casteren in 1976 naar Lelystad, waar met van alles geëxperimenteerd werd. De stad waar hij opgroeide werd geen voorbeeldgemeente, maar veranderde in de meest ongewenste plek van Nederland, geteisterd door criminaliteit en leegstand.
In dit geweldige boek beschrijft Van Casteren de troosteloze hofjes van zijn jeugd, bevolkt door Amsterdamse probleemgevallen en gesjeesde zakenlieden. Tegen beter weten in proberen de pioniers met goede bedoelingen het ideaal van een nieuwe samenleving overeind te houden. Nauwgezet doet Joris van Casteren verslag van zijn nieuwbouwjeugd, vol vandalisme en valse liefdes.

Lelystad gaat verder waar de roman ophoudt. Het is een hoogsteigen mengvorm van reportage, autobiografie en geschiedschrijving. Een onweerstaanbare, tot nadenken stemmende rite de passage, over de effecten van opgroeien in een gemaakte samenleving waar de menselijke maat uit het oog is verloren.



Op dinsdag 18 april om 20u ben je welkom om te komen praten over of luisteren naar de bevindingen bij dit boek. Zoals steeds hoef je het boek nog niet gelezen te hebben om aan te sluiten. Je vindt Biblos in het bovenzaaltje van onze bib.

Via de volgende link vind je meer informatie over dit boek op de catalogus van Oost-Vlaanderen: 'Lelystad'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten