vrijdag 6 september 2019

Aanrader van Mara: Lied van de tijd, roman van Julia Blackburn

Doggerland of Noordzeeland ontstond na de laatste ijstijd en naarmate de temperaturen stegen, werd het een vruchtbaar landschap met mensen die er leefden als jager-verzamelaars. Doggerland was een laagland dat ooit de oostkust van Engeland direct verbond met Nederland en het vasteland van Europa. Het ijs bleef smelten, zodat rond 5000 voor Christus een stijgende zeespiegel het land overspoelde.


Steentjes, tanden, botten, fossielen en artefacten is alles wat er overblijft van dit verzonken land. Wanneer je voorovergebogen, turend naar het zand de Noordzeekust afloopt, heb je kans om een botje te vinden. In ‘Lied van de tijd’ is dit precies wat Julia Blackburn doet. Julia Blackburn verzamelt. Door te verzamelen komen verschillende verhalen aan de oppervlakte tevoorschijn die iets kunnen vertellen over wat ooit eens was, maar nu niet meer gezien kan worden. Verder praat ze met gelijkgestemden. Ontmoetingen met passanten op haar tochten, vissers, wetenschappers,… staan haar toe om een beeld te vormen van hoe het leven zou kunnen zijn geweest in het verloren land.

Ieder hoofdstuk begint met een gedicht, een lied zoals Blackburn het zelf noemt. Deze achttien liederen worden ingeleid door een tekening van de Spaanse kunstenaar Enrique Brinkmann. Het is een associatief, toegankelijk boek geworden over Doggerland.

Via de volgende link vind je meer info over dit boek op de catalogus van onze bib: 'Lied van de tijd'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten