vrijdag 20 september 2019

Aanrader van Vicky: Gegroeide schoenen, een boek van Henri Van Daele


Tijd om nog eens een Zelenaar in de spotlights te zetten. De bekendste Zeelse schrijver tot op heden, Henri Van Daele. 

Gegroeide schoenen gaat over zijn grootouders. Deze vier grootouders, Pitjemoer en Mitjemoer, Pitjefaan en Mitjemie werden afzonderlijk beschreven in 3 boeken. Dit boek bevat deze drie verhalen.


Gegroeide schoenen zijn op maat gemaakte houten klompen, net zoals de klompen die gemaakt werden door Pitjemoer.  Pitjemoer is een koppige man, die met zijn hoed op slaapt en zijn vrouw niet gaat bezoeken als ze in het rusthuis wordt opgenomen.  Hij is heel zijn leven klompenmaker geweest, is koning van het kaartspel en wil in zijn eigen huis sterven. Een rusthuis of een ziekenhuis jagen hem angst aan.  Pitjefaan kan alles maken, maar kan niet lezen of schrijven. Zijn vrouw Mitjemie krijgt last van haar zenuwen en zegt dat haar leven gewoon aan haar voorbij ging zonder dat er iets is gebeurd.  Henri beschrijft hoe zijn jongere ik omging met zijn grootouders en hoe anders zijn grootouders in het leven stonden. Hij deed niets liever dan bij hen rondhangen, meehelpen en kwajongensstreken uithalen.
 
Henri van Daele schreef vooral voor kinderen. Dit boek gaat over zijn grootouders, over zijn jeugd en over Zele. Je kan je zo voorstellen hoe het hier in de helft van de vorige eeuw aan toe ging. Zijn boeken lezen heel vlot en zitten vol met prachtige anekdotes. Ik lees en herlees zijn boeken om de paar jaar.

Via de volgende link vind je meer info over dit boek op de catalogus van onze bib: 'Gegroeide schoenen'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten