vrijdag 18 oktober 2019

Aanrader van Ann: De kapellekensbaan, een klassieker van Louis Paul Boon

Eén van mijn absolute favorieten, zonder twijfel een klassieker, samen met zijn opvolger Zomer te Ter-Muren ook wel omschreven als de twee beste Nederlandstalige romans van de 20e eeuw.  Ik maakte voor het eerst kennis met het werk van Louis Paul Boon als studente toen ik hem op tv met rauwe stem hoorde voorlezen uit De Kapellekensbaan. Het boek zélf was een echte revelatie, de meeslepende zinnen bijna zonder interpunctie.

Ik vind het nu nog steeds een prachtboek. Het is een sociale en geëngageerde roman over de opkomst en ondergang van het socialisme, de uitbuiting van het volk, de domheid van alle mensen, enz. In korte hoofdstukken wisselt Boon de verschillende verhaallijnen af met commentaren… de chaos van de Kapellekensbaan,een ware pageturner.



Het leven van Ondineke, van mossieu colson van tministerie en van alle andere personages mag zich dan afspelen in tjaar 1800-en-zoveel, het grote thema van het boek is tot op vandaag nog heel relevant: op zoek gaan naar de waarden die echt belangrijk zijn in de maatschappij, naar sociale rechtvaardigheid voor iedereen.

Veel leesplezier en vooral veel meedenk-plezier!



Via de volgende link vind je meer informatie over dit boek op de catalogus van onze bib: 'De kapellekensbaan'.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten