donderdag 31 december 2015

Aanrader van Annette: Mevrouw de jeugdrechter, boek van Melanie De Vrieze

In haar vorige boek ‘Parket magistraal’ liet Melanie De Vrieze vier vrouwelijke parketmagistraten aan het woord over hun werk bij het Gentse Openbaar Ministerie. In dit nieuwe boek over jeugdrecht vertellen vijf vrouwelijke jeugdrechters hoe ze dagelijks proberen om jongeren een (nieuwe) kans te geven op een normaal leven. Als je de verhalen leest, dan wordt het al gauw duidelijk dat dit een enorm moeilijke opdracht is, want het gaat wel telkens om menselijk leed dat een persoonlijke aanpak vereist.

In de zoektocht naar een menselijke oplossing voor elk kind is de beperktheid van het ‘systeem’ een belangrijke hindernis, maar ook het gebrek aan plaatsen in jeugdinstellingen zorgt regelmatig voor frustraties. De journaliste laat je kennismaken met de ‘mens’ achter de jeugdrechter en daarbij voel je dat zij ook twijfelen, alle mogelijke oplossingen dienen af te wegen en soms hartverscheurende keuzes moeten maken. Het viel mij op hoe persoonlijk en geëngageerd deze jeugdrechters zijn: ook al is de werkdruk hoog, toch zijn zij elke dag zeer gepassioneerd met elke zaak bezig.

Hoewel het hier om een complex en delicaat onderwerp gaat, is het boek toch zeer goed leesbaar en verhelderend, dankzij de klare taal, duidelijke interviews en voorbeelden uit de praktijk.


Via de volgende link vind je meer informatie over dit boek op de catalogus van onze bib: 'Mevrouw de jeugdrechter'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten