vrijdag 18 december 2015

Aanrader van Hilde: De Condottiere, roman van Georges Perec

Vanop de kaft van het boek kijkt “De Condottiere” de lezer zelfbewust aan. Wie deze man is, is niet echt bekend en het is ook niet zeker of hij wel een échte “condottiere” of legeraanvoerder was. Het werk werd in ieder geval geschilderd in Italië door Antonella da Messina in het quattrocento. Da Messina zou tijdens zijn opleiding de Vlaamse Primitieven bestudeerd hebben en introduceerde het gebruik van de olieverftechniek in de regio waar hij werkzaam was. Zijn werk staat dan ook bekend voor zijn gedetailleerde weergave en zachte overgangen en benadert hierbij zowel de schilderkunst van Van Eyck als van Leonardo da Vinci.
Momenteel hangt het in het Louvre en Georges Perec ging regelmatig kijken naar dit fascinerende portret – allicht haalde hij hier de inspiratie voor deze debuutroman. Het schilderij speelt immers een grote rol in het boek dat hij schreef. Het hoofdpersonage is een schilderijenvervalser die met zichzelf geconfronteerd wordt wanneer het hem maar niet lukt om een degelijke kopie van het werk af te leveren… Het verhaal begint met een moord en even denk je dat dit een misdaadroman wordt, maar de standpunten wijzigen snel en er worden verschillende genres beoefend in dit verhaal.

Het manuscript werd in 1960 door Gallimard geweigerd: pas 30 jaar na zijn dood raakte dit debuut gepubliceerd. Perec ging meer de experimentele toer op en momenteel geldt hij als één van de meest verbazingwekkende literaire talenten van zijn tijd.

Via de volgende link vind je meer informatie over deze roman op de catalogus van onze bib: 'De Condottiere'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten