vrijdag 23 september 2016

Aanrader van Lien: Cloud Atlas, film van Tom Tykwer

De film is gebaseerd op het boek van 'Wolkenatlas' van David Mitchell. De cast bestaat uit onder meer Tom Hanks, Halle Berry, Hugo Weaving en Hugh Grant.. Cloud Atlas weeft zes verhaallijnen door elkaar die zich elk op een verschillend tijdstip afspelen: 1849, 1936, 1973, 2012, 2144 en 2312 (106 winters na de val).

De jonge, stervende advocaat Adam Ewing houdt een dagboek bij tijdens zijn zeereis op de stille oceaan in 1849. De jonge componist van de “Cloud Atlas Sextet” vindt het dagboek in 1936 en vernoemt het in één van zijn vele brieven aan zijn vriend en geliefde, Rufus Sixsmith. Deze brieven worden in 1973 doorgegeven aan het nichtje van Sixsmith, nadat de oude man vermoordt wordt omdat hij een journaliste tipte over een samenzwering. In 2012 belandt een 65-jarige uitgever na een afrekening in een verpleegtehuis, waarna hij een toneelstuk schrijft over zijn ondernemingen om eruit te ontsnappen. Dat verfilmde toneelstuk vormt de basis van de revolutionaire ideeën van de kloon Sonmi-451 in het Neo-Seoul van 2144. De ideeën van Sonmi liggen aan de basis van de godsdienst van een stam in het post-apocalyptische Hawaï, 106 winters na de val.

Op het eerste zicht hebben de zes verhalen niets met elkaar te maken, maar hoe verder de film gaat, hoe meer de kijker beseft dat ze de hele tijd al verbonden waren. Die verbintenis komt soms letterlijk voor, doordat personages dagboeken, brieven en films uit de vorige tijdsperiodes vinden. Maar soms zijn de verhalen ook verbonden door gelijklopende gebeurtenissen: de personages van Tom Hanks en Halle Berry worden twee keer verliefd op elkaar; Sonmi en Hae-Joo worden van elkaar gescheiden en keren in een ander leven naar mekaar terug als Tilda en Adam. Bovendien worden de hoofdrollen in elke tijdsperiode telkens door dezelfde acteurs gespeeld. Mannen vervullen vrouwenrollen en vice versa, niet-aziatische acteurs spelen inwoners van Seoel, Halle Berry verandert in een blanke vrouw. Tom Hanks evolueert door de eeuwen heen van hebzuchtige moordenaar in heldhaftige verlosser. Een daad van vriendelijkheid ontketent eeuwen later een revolutie.



De film is een visueel spektakel en het ontroerende “Cloud Atlas Sextet” zorgt meermaals voor kippenvel. De film raakt aan thema’s van karma en reïncarnatie, en toont aan dat leven en dood, verleden, heden en toekomst allemaal met mekaar verbonden zijn.

I believe there is another world waiting for us, Sixsmith. A better world. And I will wait for you there.

Meer informatie over deze film vind je op de catalogus van onze bib: 'Cloud Atlas'.

Graag een voorsmaakje? Via deze link kan je de filmtrailer bekijken op youtube: 'Cloud Atlas'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten