donderdag 24 januari 2019

Aanrader van Lien: Frankenstein, een boek van Mary Shelley

De volledige titel van het boek luidt : Frankenstein, or the Modern Prometheus. Het verscheen 201 jaar geleden voor het eerst in Londen, op 1 januari 1818. Het verhaal is ontstaan uit een weddenschap tussen Mary Shelley, haar latere echtgenoot Percy Bysshe Shelley, de dichter Lord Byron en de schrijver John Polidori. Het gezelschap had elkaar uitgedaagd om een horrorverhaal te schrijven. John Polidori schreef daarop The Vampyre, het eerste echte vampierverhaal. Mary Shelley schreef Frankenstein, door velen beschouwd als het eerste sciencefiction verhaal.




Wist je dat Frankenstein niet de naam is van het monster, maar van de maker van het monster? Een jonge wetenschapper, Victor Frankenstein, is bezeten door het idee van leven creëren. Na jarenlange studies en experimenten stelt hij een mens samen uit de onderdelen van verschillende lijken en wekt hem tot leven door middel van galvanisatie. Geschokt door het monster dat hij zelf gemaakt heeft, verstoot Frankenstein het wezen, dat eerst goedaardig is, maar door de vele afwijzingen uiteindelijk kwaadaardig wordt en zich tegen hem keert.  Het krijgt zelfs niet eens een naam.  Het monster begint te moorden, Frankenstein slaat op de vlucht, en op het einde van het boek blijf je achter met de vraag: Wie is nu het echte monster? Het wezen? Of de persoon die het wezen zo gemaakt heeft?

Het boek stelt nog een aantal vragen die nog steeds relevant zijn. Zo stelt het monster aan zijn maker de vragen die alle mensen zich stellen: Wie ben ik? Waarom ben ik hier? Hoe word je een goed mens?

Verder gaat het boek voort op de vraag hoe ver je kan gaan in naam van de wetenschap. De mens die de grenzen van de wetenschap wil verleggen, wordt in dit verhaal afgestraft voor zijn hoogmoed. Op die manier is Frankenstein inderdaad een moderne Prometheus, die voor zijn hoogmoed door de goden wordt gestraft.

Via de volgende link vind je meer informatie over dit boek op de catalogus van onze bib: 'Frankenstein'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten