donderdag 31 januari 2019

Aanrader van Patricia: Duizend papieren vogels, een roman van Victoria Udall

De roman vertelt het verhaal van vijf personen en situeert zich grotendeels in Kew Gardens, een botanische oase in Londen. Alle personages zijn op de een of andere manier met Kew Gardens verbonden.


Audrey was een jonge vrouw die in een onverklaarbaar auto-ongeluk om het leven kwam... of was het zelfmoord?  Jonah is haar musicerende echtgenoot die worstelt met dit verlies. Ter nagedachtenis aan zijn echtgenote heeft hij een bankje laten plaatsen in de Gardens waar hij en Audrey veel kwamen en waar veel herinneringen liggen. Hij lijdt aan slapeloosheid en hallucineert.  Harry is een begeesterde tuinman in de Gardens. Dingen in leven houden is zijn passie. Milly is een jong kind dat voortdurend ergens opduikt maar waarvan de ouders nergens te bespeuren zijn. Chloë is een origamikunstenares die een opdracht krijgt in de Kew Gardens en zodoende in contact komt met Jonah, met wie zij een moeizame relatie begint.  Stilaan ontdekken wij welke invloed verlies op hun relatie heeft.

In de loop van het verhaal ontdekken wij hoe de levens van alle personages met elkaar verweven zijn en hoe ze draaien rond Audrey's dood. Daarbij wordt de werkelijkheid en het bovennatuurlijke terloops met elkaar verbonden en krijgt het verhaal een magische, sprookjesachtige dimensie.  Het is een verrassend en ontroerend boek dat opvalt door origineel en prachtig taalgebruik.  De perspectiefwisselingen en tijdsprongen zijn soms wat lastig te volgen en daarom is het nuttig om soms iets te herlezen.

De beschrijving van Kew Gardens is als een liefdesbrief en zal veel planten- en tuinliefhebbers bekoren.  Het is een boek over rouw en verlies dat men niet zomaar naast zich neerlegt.  Het blijft nog een lange tijd nazinderen.

Via de volgende link vind je meer informatie over dit boek op de catalogus van onze bib: 'Duizend papieren vogels'.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten