donderdag 17 januari 2019

Aanrader van Mara: Grote kunst voor kleine kenners: verborgen parels, een prentenboek van Thaïs Vanderheyden

Aapje Warhol kan maar niet slapen. ’s Avonds ligt hij in zijn bedje te woelen. Alles heeft hij al geprobeerd: warme melk drinken, wollige schaapjes tellen,… niets werkt. Nachtenlang ligt aapje Warhol klaarwakker in bed. Ik moet slapen, denkt aapje Warhol. Ik moet er iets op vinden. Hij kijkt uit het raam en ziet de maan. Aapje Warhol wordt daar altijd rustig van. Ik moet naar de maan, daar ga ik kunnen slapen, bedenkt hij. Meteen gaat hij aan de slag. In de garage liggen dozen vol lege tomatensoepblikken. Hier kan ik een raket mee maken, roept aapje Wahol uit. Wat is hij toch slim! Na weken knutselen staat er op zijn oprit een schitterende raket. Een echte tomatensoepblikkenraket. Die avond vertrekt aapje Warhol op avontuur naar de maan. Hij is nog maar juist aangekomen en valt in slaap op de maan. Want ja, de maan is een banaan.  Dit verhaaltje heb ik zelf verzonnen bij de tekening op de cover.  Want dat is de hele opzet van het boek: zelf verhaaltjes verzinnen bij bekende schilderijen.






"Verborgen parels" is het derde deel in Thaïs Vanderheydens reeks "Grote kunst voor kleine kenners". De auteur van o.a. "De spiekpietjes" heeft hiermee een project opgestart om kunstwerken te bekijken vanuit het oogpunt van kinderen. Dit levert grappige, maar ook vertederende beelden op. Niet alleen kinderen, maar ook de volwassenen leren anders te kijken naar de grote kleppers uit de klassieke schilderkunst. Het is de perfecte introductie voor kinderen in de wereld van de kunst. Maar zelfs al zegt het onderwerp jou helemaal niks, de illustraties zorgen voor de nodige creativiteit. Bij de ‘kindvriendelijke’ schilderijen zijn er duizend en één verhalen te verzinnen. Verzin met jouw zoon of dochter zelf wonderlijke verhalen en scenario’s bij de tekeningen. Zoals "aapje Warhol gaat naar de maan", "de roddelzusjes struis" of "Eva Nijlpaard en Adam Nijlpaard en het mysterie van de verdwenen kledij". Succes!

Via de volgende link vind je meer info over dit boek op de catalogus van onze bib: 'Grote kunst voor kleine kenners: verborgen parels'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten